Sporten is ontzettend gezond, en ook als je er lang niet mee bezig bent geweest, is het een fantastisch idee om het weer eens op te pakken. Toch kan dat begin knap lastig zijn. Wanneer je in geen tien jaar meer intensief bewogen hebt, kost het immers flink wat moeite weer een beetje conditie op te bouwen. Gelukkig bieden veel sportscholen de mogelijkheid om je training heel voorzichtig op te bouwen: je begint met het absolute minimum en groeit langzaam door naar een hoger niveau. Ben je toch bang dat je iets verkeerd doet? We zetten hier nog wat nuttige tips op een rijtje.
Bereid je goed voor
Een goed begin is het halve werk, en dat geldt zeker ook voor sporten. Doe van tevoren een fitheidstest, zodat je weet hoe het met je lichaam gesteld is. Op die manier merk je gevoeligheden op voordat ze blessures veroorzaken. Verder is het belangrijk om goed materieel te hebben: zorg bijvoorbeeld voor goede schoenen als je gaat hardlopen, zodat je niet hoeft in te houden uit angst voor blessures. Ten slotte kan het handig zijn eens met een instructeur bij de sportschool te overleggen over een trainingsschema dat voor jou van nut is. Als je nog niet exact weet of je no cardio of krachttraining wilt gaan doen lees dan eens dit artikel over cardio vs krachttraining.
Cardio
Veel mensen beginnen met cardiotraining, omdat dat vaak het makkelijkst is met beperkte middelen. Daarnaast zijn sporten als hardlopen en zwemmen al ‘bekend’, waardoor de drempel om ermee te beginnen minder hoog ligt. Maar hoe bekend ze ook mogen lijken, het is toch de moeite waard om voor je met je training begint een goed schema voor jezelf op te stellen. Schaam je niet om op een heel laag niveau te beginnen – je gaat het vanzelf beter doen. Een handig hulpmiddel bij dit soort trainingen is een hartslagmeter: zolang je hartslag tussen de 70 en 80% van je maximale hartslag in blijft, weet je dat je niet overbelast raakt.
Krachttraining
Krachttraining kan misschien heel serieus klinken, maar het gaat uiteindelijk gewoon om het trainen van spieren – en dat is eigenlijk voor iedereen wel gunstig. Ook als je een beginner bent, is het dus de moeite waard om het eens te proberen. Zoek een schema uit dat alle grote spiergroepen traint in ongeveer 10 oefeningen. Het best kunnen dat samengestelde oefeningen zijn, dus bewegingen waarbij je meerdere spieren tegelijk traint. Denk er verder aan dat je je lichaam genoeg tijd geeft om te herstellen. Hoe enthousiast je ook bent: 48 is echt het minimum, en 72 is nog beter. Train dus verschillende spiegroepen als er minder dan twee dagen tussen sessies zit!