2016 is door de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, uitgeroepen tot het internationale jaar van de boon. In 32 landen over de hele wereld vinden allerlei initiatieven plaats om de boon als voedingsmiddel in populariteit te laten toe nemen. In Nederland wordt de boon in de spotlight gezet met de ‘Blije Boon’ campagne.
Alle landen die meedoen willen consumenten duidelijk maken dat bonen niet alleen heel gezond zijn, maar dat de productie van bonen ook heel weinig belastend is voor het milieu, zeker in vergelijking met andere groenten. In Nederland is om dit te bereiken het Nationale Bonen Comité opgezet, een samenwerking van verschillende maatschappelijke organisaties, samen met het bedrijfsleven. Ook het Nederlandse voedingscentrum is erg blij met de aandacht die de boon dit jaar zal krijgen. Corné van Dooren, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum, laat weten dat ze erg blij zijn met de groeiende belangstelling voor deze ‘bijna vergeten productgroep’, en zegt dat het zowel gezond als duurzaam is om wekelijks peulvruchten te eten.
Voedingskundig gezien zijn bonen namelijk één van de beste natuurproducten die er zijn; er zitten enorm veel vitaminen, mineralen en vezels in, en passen in ieder dieet!
De Gezondheidsraad heeft onlangs vastgesteld dat wekelijks bonen eten leidt tot een lager LDL-cholesterol, en met alle eiwitten, B-vitamines, ijzer en andere mineralen die in bonen te vinden zijn fungeren ze als uitstekende vleesvervangers voor vegetariërs bij iedere maaltijd.
Ook voor sporters zijn bonen een ideale toevoeging aan je dieet, ongeacht je trainingsdoel: De proteïne die je nodig hebt om spieren te kweken kun je bijvoorbeeld in bruine bonen erg goed vinden, en door de lage hoeveelheid calorieën die in bonen zit, gecombineerd met de hoge hoeveelheid eiwitten en vitaminen, zijn bonen ideaal voor gewichtsverlies!
Bonen zijn niet alleen verantwoord met betrekking tot je lichaam en gezondheid, maar ook verantwoord wat betreft het milieu. Het grootste deel van de bonen die in de Nederlandse supermarkten te vinden zijn komen ook uit Nederland, met name uit Zeeland. Het deel van de bonen dat wel uit het buitenland komt, wordt per boot vervoerd, wat ook relatief weinig belastend is voor het milieu. De productie zelf is ook weinig belastend voor het milieu, omdat bonen maar weinig kunstmest nodig hebben en lang houdbaar zijn.
Op de website van het Voedingscentrum zijn ter ere van de Blije Boon campagne veel heerlijke en makkelijke recepten met bonen te vinden, denk bijvoorbeeld aan bonenburgers, of Mexicaanse bonenschotels. Ook zijn met bonen heerlijke soepen en stamppotten te maken, ideaal voor in de winter!
De boon is kortom een heerlijke en gevarieerde groente die gemakkelijk klaar te maken is, en ontzettend verantwoord is. Bonen passen in elk dieet, en zijn zelfs in elk dieet enorm aan te raden, of je nou spieren wil kweken of af wil vallen. 2016 is het internationale jaar van de boon, dus steun campagne Blije Boon en je eigen lichaam door lekker vaak bonen te eten.