Stel je voor dat je op zoek bent naar een leuke sport. Er zijn natuurlijk tal van mogelijkheden, waarvan sommige bekender zijn dan anderen. Als je terecht wil komen bij jouw favoriete sport zul je er achter moeten proberen te komen waar je precies naar op zoek bent.
Doel
Welk doel wil je bereiken met het sporten. Oftewel: waarom wil je gaan sporten? Wil je graag een aantal kilo afvallen of je spieren goed zichtbaar maken. Wil je dit zelf doen of juist met meerdere mensen? Wil je eigenlijk alleen trainen of ben je ook op zoek naar een competitie-element en wil je wedstrijden gaan spelen. Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen. Daarnaast moet je jezelf afvragen of je lichamelijke conditie goed genoeg is voor alle mogelijke sporten. Tot slot is een belangrijke vraag: hoeveel tijd wil ik wekelijks besteden aan het sporten? Vergeet daarbij niet dat je om een uur te sporten vaak al snel 2 uur kwijt bent: je moet er naar toe en weer naar huis, je omkleden en vaak achteraf douchen.
Team of solo sporten?
Sommige mensen genieten ervan om in een team te sporten. Ze zitten in een voetbal-, hockey- of volleybalteam, of ze spelen basketbal. Als je geen idee hebt welk van deze teamsporten jij leuk vindt is het bijna altijd wel mogelijk om een kijkje te nemen bij een club of team. Je mag dan een dagje meedoen met de training. Dat je een sport en team vindt die jou aanspreken is het allerbelangrijkste dus neem hier de tijd voor. Sommige mensen spelen liever voor zichzelf, of met één teamlid. Deze mensen houden van bijvoorbeeld tennis of badminton. Wie niet gebonden wil zijn aan een vast trainingsschema kan er het beste voor kiezen om zelf te gaan sporten.
Een van de meest voorkomende sporten die mensen zelf beoefenen is hardlopen. Je hebt er relatief weinig voor nodig en kunt het overal en altijd beoefenen. Een goed paar schoenen is eigenlijk het enige noodzakelijke. Fijne kleding om in te lopen is gewenst maar niet noodzakelijk. Maar als je middenin de stad woont vind je het misschien helemaal niet fijn om door de straten en langs de huizen te rennen. Dan moet je dus eerst een stukje autorijden of de fiets pakken. En op deze manier ben je al snel meer tijd kwijt met het sporten dan je voor ogen had.
Wanneer je fit wil blijven en wil werken aan een gezonde levensstijl maar niet te veel tijd kwijt wil zijn kun je gelukkig ook thuis oefeningen doen. Een abonnement bij de sportschool of de aanschaf van allerlei dure apparaten is niet nodig. Met je eigen lichaamsgewicht als hulpmiddel kun je veel bereiken. Je kunt bijvoorbeeld eens opzoeken hoe pilates in zijn werk gaat. Met genoeg ruimte voor een yogamat en eventueel wat kleine gewichten ben je al helemaal klaar om te beginnen. En als je die yogamat toch in huis hebt kun je ook kijken of yoga wat voor jou is.
Het grootste verschil zit hem in krachttraining of cardio. Bij cardio zorg je voor een verhoogde hartslag en zul je gaan zweten. Als dit niet het geval is dan ben je niet hard genoeg aan het sporten. Krachttraining is moeilijk of zwaar omdat je spieren vermoeid raken. Lichamelijk voel je je meestal prima: je hartslag gaat veel minder snel. Lichamelijk bereik je het beste resultaat als je deze twee typen training combineert. Af en toe een dag cardio, en afwisselend een dag krachttraining. Wil je het helemaal netjes doen dan train je bijvoorbeeld de ene dag je armen en schouders, en de andere dag je buikspieren en/of benen. Op deze manier kan de spiergroep die je eerder deze week getraind hebt even rusten.
Zorg altijd voor voldoende rustdagen tussen je sportdagen. Deze zijn voor het herstel van de spier minstens net zo belangrijk als de sportieve dagen. Als je heel fanatiek sport kun je overwegen om je spieren nog een handje te helpen met behulp van supplementen zoals proteïne poeder.
Wat je ook besluit te doen: lees en leer altijd eerst over de mogelijke voorkomende blessures. Zorg voor een goede warming up en indien nodig cooling down zodat je de kans op blessures zo klein mogelijk houdt.
Vergeet niet te genieten van het sporten!